dilluns, 6 d’octubre del 2014

El PSC denuncia la irresponsabilitat política dels pressupostos de l’Estat cap a Catalunya i la discriminació que pateixen les Terres de l’Ebre

Els socialistes de l’Ebre denuncien que el greuge del govern del PP s’afegeix al que el territori pateix amb el del govern de CiU i ERC a Catalunya
Irresponsabilitat política cap a Catalunya i discriminació de les Terres de l’Ebre. Aquesta és la valoració dels pressupostos de l’Estat per al 2015 que avui han fet els socialistes de l’Ebre. Des de la federació, s’insisteix en la necessitat d’invertir en infraestructures que permetin incentivar l’economia del territori i també per afavorir un medi tan fràgil com és el Delta, per la qual cosa ja estan treballant en la presentació d’esmenes per al seu debat en el tràmit parlamentari.
Així ho han detallat Francesc Miró, candidat del PSC a l’alcaldia d’Amposta i portaveu del PSC de l’Ebre, i el senador Joan Sabaté. Miró ha denunciat el nou incompliment de l’addicional tercera de l’Estatut que preveu que la inversió directa regionalitzada de l’Estat a Catalunya, l’equivalent a la participació de Catalunya en el PIB de tota Espanya, hauria de ser del 18%. “Es queda, malauradament, a la meitat, un 9,5%, una xifra injusta cap a Catalunya, ja que farien falta 1.046 milions d’euros per complir l’acord que recull l’Estatut”, ha lamentat Miró. Sabaté ha abundat en la irresponsabilitat política del govern de l’Estat en el context que viu actualment el país. “Castigar Catalunya és exaltar més els ànims i augmentar la conflictivitat. Lamentem aquesta manca de diàleg entre els governs del PP i CiU i demanem que s’actuï des de la responsabilitat institucional i política”. Miró hi ha afegit que aquest estira i arronsa entre els dos governs “es retroalimenta i va en perjudici dels ciutadans”.
Quant a les inversions a les Terres de l’Ebre, Sabaté ha reconegut que “són difícils de qualificar perquè anem de malament a pitjor”. El senador socialista ha analitzat els comptes demostrant que no hi ha pràcticament inversió més enllà de dues actuacions d’interès general com són la neteja i la descontaminació de l’embassament de Flix, que cal recordar que més del 70% ve de la UE, i el magatzem temporal descentralitzat de residus de les centrals nuclears a Ascó. La resta tot són “partides insignificants” com són les dues variants de Corbera d’Ebre i Gandesa, 5.000 euros cadascuna, que no permeten fer res o actuacions que ja estan enllestides com la depuradora de Sant Jaume d’Enveja o serrells per acabar de pagar de la variant de l’Aldea .
Sabaté ha titllat, així, d’irrisòries les dues partides de 150.000 euros dels trams de la Jana-el Perelló i el Perelló-l’Hospitalet de l’Autovia A-7 i ha tornat a insistir en la seva importància estratègica “que sempre hem reivindicat des del PSC de l’Ebre”. “El que s’ha pressupostat no dóna per a res i vull tornar a recordar el compromís que havia assumit el director general de Carreteres amb mi mateix i altres parlamentaris i alcaldes per iniciar el projecte el més aviat possible.”
Molt crític també ha estat amb els 75.000 euros per a l’ample internacional de via ferroviària entre Castelló i Vila-seca etzibant irònicament que només un quilòmetre ja té un cost de 12 milions d’euros. “Sembla una broma de mal gust”.
Tampoc aquests pressupostos mostren cap tipus de sensibilitat en un medi tan fràgil com és el Delta i a penes hi ha inversió en medi ambient més enllà d’una partida per a l’acondicionament del bosc de Ribera.
Sabaté només ha valorat de forma positiva la inversió per a restauració de la catedral de Tortosa de 150.000 euros. “És una actuació necessària que també havíem reclamat i celebrem que finalment ho hagin inclòs en els pressupostos com havien fet anualment els governs socialistes”.
 
Un maltractament que s’afegeix al del govern de CiU-ERC a Catalunya
Sabaté ha resumit que, per tant, que enguany es pot dir que “no hi ha pressupostos de l’Estat per a les Terres de l’Ebre”. Una situació de greuge que, tal com ha denunciat, s’afegeix a la que també practica el govern de CiU i ERC respecte al territori i que es va poder comprovar aquesta setmana passada al Parlament quan tots dos partits van aprovar la Llei de l’Impost sobre Energies Contaminants sense recollir l’esmena dels socialistes per destinar un 50% de la producció termonuclear a un pla de dinamització econòmica de les comarques amb centrals nuclears. “Ni tan sols donen suport a que d’un impost que es genera aquí i amb conseqüències que afecten a les Terres de l’Ebre en vagi un 50% a les nostres comarques per incentivar la seva economia i poder superar el greuge històric que han patit comparat amb la resta de Catalunya.” Sabaté ha estat molt contundent: “els dos governs, el del PP, i el de CiU i ERC es barallen però es posen d’acord sovint també, i en aquest cas, quan es tracta de no invertir a les Terres de l’Ebre”