L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja destaca que el nou organisme, que es constitueix demà, ha de permetre solucionar molts dels problemes que tenen actualment al territori els consorcis que s’han de disoldre i ha fet una crida al màxim consens i participació
Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume d’Enveja, serà escollit demà president del nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) en el plenari de constitució del nou ens. Així ho han fet públic avui els consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià després de l’acord de governabilitat al qual han arribat PSC i CiU. Gonell ha subratllat la seva voluntat que “aquest sigui un organisme territorial en què hi sigui present tothom, ja sigui formant-ne part directament o cercant noves fórmules que permetin la seva participació”.
També ha destacat que el COPATE permetrà prestar un millor servei a la ciutadania i donar solució a molts dels problemes que actualment té el territori. De la seva banda, l’alcalde de Deltebre, Jose Emilio Bertomeu, s’ha mostrat convençut que la posada en funcionament del COPATE permetrà blindar i millorar el tractament del mosquit i de la mosca negra i donar un salt definitiu al preexistent CODE.
El nou ens permetrà reduir costos mitjançant la dissolució dels actuals cinc consorcis existents: el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE), el consorci de residus del Baix Ebre, el consorci de residus del Montsià, el consorci de la Serra del Baix Cardó i del Tossal de Montagut, i el consorci de l'Espai Natural del Montsià. Es preveu que abans del 31 d’octubre els cinc consorcis existents celebrin un plenari en qual s’aprovarà la iniciació dels tràmits per a la seva dissolució. També que durant el mateix període es pugui sol·licitar l’entrada formal al consorci de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre per tal que es pugui conformar plenament el consorci i posar en marxa la primera àrea d’activitat que serà l’Ebrebiosfera. El consorci disposarà de cinc àrees de gestió, salubritat pública, residus, assistència tècnica, entorn natural i territori, i finalment, l'Ebrebiosfera. La seva seu institucional serà el Consell Comarcal del Montsià.