divendres, 24 d’octubre del 2014

Els socialistes volen un sistema obert per triar el Defensor del Ciutadà a Amposta

El 15 d’octubre va expirar el mandat de l’actual defensor i proposen que el seu substitut surti per consens després d’un procediment de presentació de candidatures voluntàries
Escollir el Defensor del Ciutadà mitjançant un sistema obert de presentació de candidatures voluntàries en temps i forma i d’on surti per consens la persona que desenvoluparà el càrrec els propers cinc anys. Aquesta és una de les propostes que el Grup Municipal Socialista defensarà dilluns vinent en el ple ordinari de l’Ajuntament d’Amposta.
La petició del PSC arriba després que el 15 d’octubre passat expirés el mandat d’Eloi Toldà i de diversos mesos de debat sobre possibles candidats/es al càrrec sense que s’hagi produït cap acord, període durant el qual alguna persona ja s’hauria autoproposat a ocupar-lo. Cal recordar que fins ara, d’acord amb el reglament del 2003, el Defensor l’escull el ple, a proposta de l’alcalde, prèvia consulta amb els grups municipals i les entitats ciutadanes. És necessària una majoria de les tres cinquenes parts dels seus membres en primera votació i, si no s’assoleix aquesta majoria, en una segona votació ja és suficient la majoria absoluta.
El mateix reglament contempla que l’actual Defensor pot prorrogar tres mesos més el seu càrrec mentre no s’hagi triat el substitut per la qual cosa des del PSC es considera que hi ha temps suficient per trobar un perfil adient i afavorir el consens necessari en una figura clau per a la democràcia interna, la transparència i la fiscalització per part de la ciutadania de l’acció de govern.
Pagament de la totalitat dels ajuts agroambientals
D’altra banda, els socialistes portaran al ple la moció presentada pel PSC de l’Ebre a tots els municipis del Delta per tal que la Generalitat pagui el 45% dels ajuts agroambientals de l’arròs que queden pendents del 2013 i planifiqui els del 2014. El candidat a l’alcaldia, Francesc Miró, ha reclamat una vegada més als governs de CiU i el PP que “no es retroalimentin” i que solucionin una problemàtica que perjudica als pagesos, que estan fent un esforç molt important per tirar endavant la collita. Miró ha apel·lat al ple de l’Ajuntament a aprovar aquesta moció, tot recordant que el conreu de l’arròs no seria viable sense aquests ajuts. “Cal actuar per donar suport a les empreses agràries i explotacions familiars arrosseres de casa nostra”, ha insistit, per recordar que “a la preocupant davallada del preu de l’arròs se li suma aquest greu endarreriment que perjudica la planificació anual del conreu”.