dijous, 19 de juliol del 2012

El Parlament aprova la moció del PSC perquè s'inicïi la retirada dels residus tòxics de l'embassament de Flix i s'accelerin els tràmits de les obres del pla de restitució



Núria Ventura: 
“És un projecte altament necessari de restauració medioambiental del nostre riu i una oportunitat per al present i futur econòmic del territori “

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui, amb el vot en contra del PP i amb esmenes transaccionades amb ICV i ERC, la moció presentada pel PSC perquè no es retardi ni es paralitzi la retirada de residus tòxics de l'embassament de Flix i s'accelerin els tràmits de les obres del pla de restitució. “És una moció amb una doble exigència: la primera a l'Agència Catalana de l'Aigua perquè acceleri els tràmits per a les obres del pla de restitució i la segona, al govern espanyol, perquè iniciï la retirada dels llots tòxics de l'embassament de Flix dins d'aquest 2012 tal com estava previst”, ha defensat la diputada Núria Ventura.

La dirigent socialista ha recordat que tant l'extracció com el pla de restitució, que no s'ha de confondre amb el pla d'emergència, són dues parts d'una mateixa obra. “No renunciem ni a una ni a l'altra, i tampoc, perquè no posa enlloc que així hagi de ser, podem condicionar la primera a la segona”. En aquest sentit, ha apuntat que si no es produeix l'extracció dels llots no hi ha pla de restitució perquè aquest pla és una figura contemplada en l'article 130.4 de la llei d'aigües de l'Estat per compensar aquells àmbits territorials afectats per obres d'interès generals, en aquest cas la neteja de l'embassament. El pla inclou 144 actuacions en municipis de les Terres de l'Ebre i el Priorat, entre les quals hi ha la construcció de nous dipòsits i noves captacions, millores i ampliacions d'instal·lacions existents o sistemes de control de la qualitat de l'aigua.

Ventura ha emfatitzat: “Des del grup parlamentari Socialista creiem en aquest projecte de restauració medioambiental; perquè és necessari i és imprescindible executar-lo si volem un futur per al terrritori. Un projecte que ha de servir per netejar l'Ebre i que també és una gran oportunitat econòmica, lligada a la recerca i a la innovació, per a Flix, per a la Ribera i per a la totalitat del territori de les Terres de l'Ebre i també del Priorat”.

MOCIÓ
El Parlament insta al govern :
1- a que l'ACA compleixi la seva part corresponent del conveni pel que fa al Pla de Restitució territorial i en concret els projectes i expropiacions de les actuacions descrites en l'annex I i II.

2- exigir al Ministeri Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que iniciî la retirada dels llots tòxics de l'embassament de Flix dins d'aquest 2012 tal com està previst i que executi les obres pendents descrites a l'annex I i II del conveni.

3- demanar al govern de l'estat la convocatòria urgent de la comissió de seguiment de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix.
 
4- a que l'ACA elabori un calendari i una proposta de finançament de les actuacions descrites a l'annex III del conveni atés que el finançament d'aquestes li corresponen íntegrament a la Generalitat.