dimecres, 4 de juliol del 2012

El PSC alerta sobre els efectes de la paralització de les obres de neteja de l’embassament de Flix



La diputada Núria Ventura insta al conseller Recoder a exigir el govern de l'Estat a no aturar les obres de descontaminació, alertant de les greus conseqüències que tindria aquest fet per al territori des del punt de vista medioambiental i econòmic.



La diputada i primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, ha alertat avui sobre els efectes d'una hipotètica paralització de les obres de neteja de l'embassament de Flix i sobre els efectes tant mediambientals com econòmics que representaria per al territori que no es retirin els residus tòxics de manera immediata. “Estem parlant aproximadament de 760.000 tones, una muntanya al fons del riu Ebre de sediments contaminats organoclorats i de metalls pesats, com el mercuri, amb contingut tòxic i radioactiu, que han de ser retirats sense més demora”.

La diputada socialista ha preguntat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en una interpel.lació al ple del Parlament, què passa amb les obres adjudicades pel govern espanyol en el marc del Pla de Restitució i que estan pendents de l'expropiació de terrenys per part de la Generalitat. “Ens temem que el retard de totes aquestes actuacions serveixin d’excusa en pocs mesos per paralitzar l’extracció dels llots tòxics, i així, al mateix temps estalviar-se uns quants milions d’euros”, ha advertit, afegint que "no tolerarem que es passin la responsabilitat d'un govern a un altre, deixant passar el temps, els demanem que treballen colze a colze i que les obres no es demorin ni un sol dia". Al mateix temps Ventura ha alertat que “si això passa, a banda de la problemàtica mediambiental que s’ocasionaria, no només enviaria molts treballadors a l’atur, sinó que representaria un clar malbaratament dels recursos públics invertits fins ara, i, evidentment, les dificultats de recuperar en un futur proper les inversions ja compromeses i pressupostades, tots les coneixem, per tant, els socialistes treballarem perquè es compleixi el calendari previst", i ha aconseguit el compromís del conseller en el mateix sentit.

A més, tenint en compte que el projecte de neteja de l'embassament és pioner a nivell mediambiental arreu del món, Núria Ventura ha apostat perquè els treballs de descontaminació es converteixin en una oportunitat de desenvolupament econòmic, fent referència als treballs de l'Ajuntament de Flix de convertir el procés d'extracció dels llots tòxis en una especialització i convertir el laboratori tecnològic que hi ha al centre d’empreses La Ribera en un centre especialitzat en tecnologia ambiental referent al sud d'Europa.

En el proper ple del Parlament se substanciarà la moció subsegüent a la interpel.lació d'avui i serà el moment d'assolir compromisos en aquest sentit per part del govern català.