divendres, 6 de juliol del 2012

Toquem Fusta



Fa poc més d'un any que tinc l'honor i la responsabilitat de ser l'alcalde del meu poble, El Pinell de Brai. L'aniversari d'aquesta fita l'hem viscut amb cert gust agredolç. Dolç, suau i positiu va ser el 9 i 10 de juny, amb la celebració de la nostra Pinellart. I ben agre i negatiu, ha estat la situació viscuda fa tres setmanes amb l'incendi que ens va voler prendre la Serra de Cavalls. La vida, com l'alcaldia, ja té aquestes coses; moments de felicitat i moments de dificultat que formen part de la nostra experiència com a persones.

Com deia, molt positiva ha sigut la celebració de Pinellart 2012, la fira d'artesania que, amb cinc edicions, concentra el món de l'artesania catalana a la Terra Alta. Durant tot un cap de setmana, s'ha mostrat la faena realitzada per mestres artesans al voltant de la joia modernista de la Catedral del Vi, amb més de 40 demostracions dels vells i nous oficis. 
 
Sorprenenment, i per contra d'allò que esperàvem, el volum de vendes dels productes artesans van augmentar. Aquest fet, donada la situació on vivim, on la despesa en productes de consum baixa, indica un fet prou important, i és que la fira Pinellart ha sabut fer-se un bon lloc per a captar visitants que busquen i troben productes exclusius i que el seu ús, tot i minoritari dins del mercat, poc a poc va creixent tal i com ens han fet arribar diversos visitants, atrets també per la multitud d'activitats que completen la fira. 
 
En uns moments en què la disponibilitat econòmica dels ajuntaments i de les institucions ha fet prioritzar moltes de les subvencions i ajudes hem sigut valents per reforçar el caràcter de compromís als artesans i artesanes del Pinell de Brai i de les Terres de l'Ebre. 
 
D'altra banda, i com deia també, la Serra de Cavalls ens va fer sobresaltar en patir un incendi que, un cop més, ens confronta amb l'horror d'una guerra del passat, que vol fer sobreviure el seu record a través de les armes i bombes. Nosaltres els pinellans, i terraltins, hi estem acostumats a trobar restes d'explosius, d'esquelets, etc. mentre trafeguem per la serra. Un fet normal, i no ho hauria de ser. Un motiu molt clar és pel respecte davant de totes aquelles persones que van lluitar i van morir defensant els seus ideals i que descansen entre els barrancs, entre les balmes, entre les roques de la serra. Tota la serra l'hem de tractar com un espai de reflexió i de respecte. 
 
De fet, no fa molt temps, abans d'iniciar unes obres d'urbanització a Camposines, es va haver de "desarmar" el terra, per evitar algun problema o detonació d'antic armament. Podem nosaltres desarmar la Serra de Cavalls? Em sembla que no, que des de l'Ajuntament no podem fer-ho tot sols, que això sí que se'ns escapa de les mans, però crec que és lícit que sigui responsabilitat de l'ajuntament trobar la complicitat i la responsabilitat d'alguna administració que ens ho ajudi a aconseguir. Per respecte, per valentia i per honor a la nostra història i a la nostra terra. 
 
Fem que el futur sigui ara i aquí, al Pinell de Brai.
Lluís Melich, alcalde del Pinell i secretari executiu del PSC de l'Ebre