dimarts, 24 d’abril del 2012

El PSC no dóna suport a la pujada del 25 % de la taxa de les llars d’infants municipals a Amposta


El grup municipal del PSC a l'Ajuntament d'Amposta no va donar suport ahir a la proposta del govern de Manel Ferré d'apujar la taxa de les dues llars d'infants municipals, la Sequieta i la Gruneta, mesura que només va comptar amb el suport de CiU. Així, el ple va aprovar un increment del 25 % de la quota mensual que passa de 105 a 131 euros per criatura amb l'argument, esgrimit per Ferré, que la Generalitat els havia comunicat que la subvenció anual patiria una disminució de 60.000 euros per al proper curs 2012/13.

Aquesta retallada se suma a les que està aplicant Artur Mas des que governa Catalunya, ja que concretament el govern de la Generalitat no ha deixat de rebaixar anualment l’aportació a les llars d'infants municipals. De 1.800 a 1.600 euros el curs 2010/11; de 1.600 a 1.300 euros el curs 2011/12, i ara la previsió és de 1.000 euros alumne/any per al curs 2012-2013”, ha assenyalat el portaveu del grup, que ha evidenciat que la situació s'agreuja atenent “que encara es deu el total de la subvenció del curs passat, que en el cas d’Amposta ascendeix a 324.000 euros”.

El portaveu socialista ha recordat el suport des del PSC a la implicació dels ajuntaments en l’educació en la franja de 0 a 3 anys, tot i no ser una edat d’escolarització obligatòria. “Molts municipis van assumir aquest repte per convicció ideològica, però també i fonamentalment, en virtut d’un acord en el seu moment entre la Generalitat i els ajuntaments, pel qual el finançament aniria a parts iguals: Generalitat, ajuntaments i famílies. Ara la Generalitat ha trencat de forma unilateral aquest pacte, posant en crisi un model que s‘ha demostrat de qualitat, entre d’altres coses per la implicació dels professionals que hi treballen.”

Espanya ha exposat que en el cas concret d’Amposta es parteix d’uns preus baixos comparativament amb d’altres llars municipals i que, a més, tenen un petit nivell d’autofinançament equivalent al 64 %. L’ajuntament posarà pel curs que ve 340.000 euros per cobrir el dèficit que generen.

El nostre desacord ve motivat no perquè no ens sembli bé augmentar el grau d’autofinançament, sinó perquè el que fa Manel Ferré és traslladar els 60.000 euros que retalla la Generalitat directament a les famílies dels 200 xiquets i xiquetes, la qual cosa suposa un augment sobtat i no previst del 25 %”, ha argumentat, i hi ha afegit: “Tampoc no es contempla cap bonificació per les famílies en funció de la renda”. El PSC havia proposat repartir aquest increment en deu anys, a raó d’un 5-6 % anual, de manera que en cinc anys s'hagués compensat la disminució de la subvenció de la Generalitat i en cinc anys més “podríem situar-nos en un nivell d’autofinançament del servei d'entre el 75 i el 80%, molt més raonable que el minso 64 % actual. De la mateixa manera que s’ha fet amb l’IBI urbà que ha pujat un 60 % repartit en deu anys.”

Per tot això, Espanya ha estat molt contundent en criticar la constant justificació de CiU a Amposta a totes les retallades que venen del Govern de la Generalitat. “Fa nomes dos anys, si els que governàvem haguéssim retallat la meitat de la meitat, hagués estat objecte de grans declaracions institucionals, escrits als diaris i comentaris continus de diversos agents econòmics i socials. Ara, per desgràcia, la docilitat i la desinversió tornen a regir el tarannà de la majoria dels dirigents municipals de CiU.”