dijous, 5 d’abril del 2012

Joan Sabaté: “El PP ha castigat Catalunya amb els pressupostos i ha tornat a oblidar les Terres de l'Ebre”

El portaveu adjunt de l'Entesa critica la timidesa amb què CiU ha rebutjat aquest “atemptat” contra l'Estatut, fruit del pacte que els uneix al PP
El portaveu adjunt de l'Entesa pel Progrés de Catalunya, el socialista Joan Sabaté, ha afirmat avui amb contundència que els pressupostos de l'Estat del govern del PP castiguen Catalunya i obliden les Terres de l'Ebre. A més, considera que és inadmissible que en el context de crisi econòmica actual els comptes castiguin als més necessitats amb una davallada espectacular en polítiques socials, que no s'incentivi l'ocupació i que s'hagi rebaixat substancialment en temes de recerca i innovació.
Més enllà de la davallada en inversions que pateix Catalunya, que és del 55,9% respecte a l'any passat, el que hi ha és una rebaixa important respecte al conjunt de les comunitats autònomes perquè s'incompleix l'addicional tercera de l'Estatut que preveu que Catalunya no rebrà menys del 18, 7% del conjunt d'inversions de l'Estat regionalitzades”, ha detallat Sabaté, que ha recordat que el govern Socialista no havia baixat d'aquesta quantitat, mentre que ara la participació de Catalunya és de només l'11,1%. “Significa una rebaixa completament inacceptable i el més preocupant és l'actitud de CiU i del govern de Mas que han contestat amb un tímid descontentament fruit del pacte que tenen al Parlament de Catalunya amb el PP. Calia una oposició més enèrgica davant un atemptat tan brutal i antenent que és la primera vegada que s'incompleix l'Estatut”.
Davallada del 13,77% a les Terres de l'Ebre
L'oblit del goven del PP a les Terres de l'Ebre es quantifica amb la davallada del 13,77% de les inversions, passant de 67,7 milions l'any 2011 als 58,4 actuals i que arriba matisada perquè el govern s'ha vist obligat a mantenir una obra abordada, licitada i iniciada pel govern socialista i que compta amb fons europeus com és la neteja de l'embassament de Flix. “Sense aquests 26 milions d'euros que estan obligats a invertir, la davallada es situaria en més del 40%”.
A grans trets, les inversions en Foment baixen un 40,67% mantenint-se només la inversió d'una obra ja iniciada com és la variant de l'Aldea i una partida de només 97.000 euros per a la variant de Corbera a la N-420 que no permetrà abordar l'obra. Més greus són les inversions en Cultura que seran de zero euros “després de tots els esforços fets en la restauració de la Catedral en què vaig participar activament com a senador conjuntament amb el capítol de la Catedral”.
També substancial és el descens en les inversions del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i concretament les que arriben des de la direcció de Sostenibilitat de la Costa i el Mar després de la important inversió feta durant els governs socialistes en la millora de diferenst passejos fluvials, entre altres actuacions. Aquesta disminució es xifra en el 25,69%.
I, finalment, Sabaté ha volgut recalcar el que és una gran mancança per al futur de les Terres de l'Ebre i del conjunt de Catalunya com és el corredor ferroviari del Mediterrani. “Preveu només el tram entre Vandellòs i Tarragona, o sigui que oblida l'Ebre, però és que a més preveu una inversió de 14 milions, que és insignificant, atenent a que només 1 km de via fèrria per alta velocitat ja costa, sense ponts, uns 12 milions d'euros”.