dilluns, 14 d’octubre del 2013

El PSC d’Amposta demana baixar un 5% les ordenances fiscals del 2014

Els socialistes voten en contra de la proposta de CiU que augmenta el rebut de l’aigua i amaga la pujada de l’IBI urbà als ciutadans
1 / 2
El PSC d’Amposta ha votat en contra de la proposta del govern de CiU de modificació de les ordenances fiscals per al 2014 en el ple extraordinari d’aquest migdia en què els socialistes han demanat una baixada general de tots els impostos i taxes d’un 5%. El portaveu del grup, Antoni Espanya, ha demanat al govern que sigui sensible amb la situació del municipi i el patiment de les famílies davant la crisi. “Amposta té avui més de 2.000 persones a l’atur”, ha exposat i hi ha afegit: “S’han produït rebaixes dels sous d’un 25 % de mitja de les nòmines en els darrers anys; tancaments massius de comerços i empreses; es preveu la congelació de les pensions per al 2014; hi ha infinitat de famílies amb tots els seus membres sense cap ingrés; 1.500 persones són ateses a Amposta per Càritas, Creu Roja i Siloé; es produeixen retallades generalitzades de les prestacions als aturats de llarga durada, i assistim a l’expulsió dels joves del país i del sistema d’ajuts que teníem abans de l’arribada del PP i CiU als governs de l’Estat i Catalunya.”
Amb aquest “panorama desolador”, segons Espanya, “el que toca és baixar impostos i no fer veure que es congelen”. El portaveu socialista ha denunciat que un any més “ens ha tocat assistir a la pantomima de Ple d’ordenances fiscals de Convergència i Unió, que en la seua còmoda majoria absoluta només s’ha preocupat per vendre el titular Amposta congela impostos per al 2014”. Espanya ha deixat clar que el PSC des de l’exercici d’una oposició responsable “es veu en l’obligació de desmentir aquesta falsedat.”
Així ha detallat que l’impost de Béns i Immobles (IBI), el més important i quantiós que paguen els ciutadans, porta una pujada acumulada de més del 100% en els darrers 10 anys. “És un import que encara que no s’augmenti el tipus impositiu – potestat de l’equip de Govern – es revaloritza automàticament cada any, l’equivalent la pujada de l’IPC.” I ho ha exemplificat. “Invitem qualsevol ciutadà a comparar els rebuts del que va pagar de contribució del 2003 i el que acabarà pagant enguany i comprovarà que per un pis de 90 metres, hem passat d’uns 200 euros anuals a gairebé 500.” Per això, ha insistit que l’equip de govern tenia la possibilitat de reduir el tipus impositiu, “com ha fet en alguna ocasió en anys preelectorals”, com serà el 2014 amb fins i tot baixades d’un 5 % i no ho ha fet.
Els socialistes han proposat aprofundir en les bonificacions d’impostos a les famílies en funció de la situació laboral dels seus membres i dels comerços i empreses en funció de la seva facturació comparada, com es fa en altres ciutats de dimensions similars a la nostra. També, el fraccionament de tots els pagaments superiors a 100 euros anuals. En aquest sentit, ha estat contundent: “mentre Futuro Ciudad Amposta deu 260.000 euros a tots els ampostins per impagament de l’IBI dels darrers tres anys, la resta dels ciutadans paguen obligatòriament els seus impostos i sinó l’equip de Govern els imposa la via de constrenyiment amb els corresponents recàrrecs.”
En la línia oposada, també han demanat bonificar el pagament avançat voluntari d’impostos. “Aquesta pràctica que es realitza en alguns ajuntaments, permet fer un descompte en aquells ciutadans que, a començaments d’any i de forma voluntària, vulguin pagar la totalitat dels impostos de l’any en curs”, ha explicat. Això, segons Espanya, permetria disposar de liquidat en la tresoreria municipal i no haver de recórrer a pòlisses de funcionament per finançar el dia amb el consegüent estalvi d’interessos.
Els socialistes, finalment, han lamentat l’actitud del govern de CiU i de Manel Ferré que “s’ha mostrat de forma irrespectuosa cap a les nostres propostes”. I l’han deixat en evidència quan ha preguntat com es pensava fer front a aquestes bonificacions amb una resposta clara i contundent per part dels socialistes: “Eliminant els 100.000 euros del famós decret anual de gratificacions a certs funcionaris privilegiats.”
En aquest sentit, Espanya ha tornat a referir-se a les propostes en positiu d’estalvi que permetrien ara derivar-se cap a unes bonificacions dels impostos en el moment que més ho necessita la ciutadania: revisar a preu de mercat actual els lloguers de locals que te concertats l’ajuntament amb diversos proveïdors (400.000 euros); crear una central de compres (6 milions d’euros d’estalvi), i rendibilitzar l’extensa plantilla laboral del consistori, eliminant les contractacions temporals o d’urgència. “Malauradament, això no passarà. Manel Ferré necessita mantenir la despesa anual als nivells de “sempre” per aguantar els compromisos polítics que tan bons resultats electorals li han donat des de fa 26 anys. Una extensa xarxa de favors i compra de voluntats que es sustenta amb un pressupost anual de 35 milions d’euros (ajuntament + hospital) que paguem tots els ampostins i ampostines amb el que es financen sous polítics, càrrecs de confiança, multitud de despeses supèrflues i moltes d’altres d’absurdes, quan no directament inútils o ineficaces.”