divendres, 12 de juliol del 2013

Camarles confia en posar en marxa el Centre d’Interpretació de l’Arròs abans d’acabar el mandat

L’alcalde, Joan Curto, destaca les obres de l’entrada del poble i la millora de l’enllumenat
1 / 2
L’alcalde de Camarles, Joan Curto, confia en posar en marxa abans que acabi l’actual mandat el Centre d’Interpretació de l’Arròs. Per a fer-ho possible, és necessari que la Generalitat aporti la part que li correspon a un projecte que és d’àmbit comarcal i que compta ja amb una subvenció del Leader, la xifra més elevada que aquest programa va aportar l’any passat, de 250.000 euros, i una altra de la Diputació de 20.000 euros. “Estem pendents del PUOSC, però la situació és preocupant perquè a hores d’ara no hi ha res clar”, ha explicat i ha advertit: “Seria molt greu que perdéssim la subvenció. El centre estarà ubicat a l’antiga cooperativa de l’arròs entre Ligallo i Camarles. L’actuació preveu la restauració del molí i la construcció d’una barraca on es recolliria un audiovisual explicatiu de com es produïa i com es produeix actualment l’arròs. “Serà un important incentiu turístic per a Camarles i les Terres de l’Ebre, un complement a l’oferta a l’entorn del Delta”
Curto ha reivindicat aquesta obra en l’equador del mandat municipal al que s’arriba havent-se enllestit una de les obres més importants al municipi, la urbanització de l’accés principal al poble, amb la substitució de les baranes del pont, amb un nou reixat, i l’habilitació dels accessos a banda i banda i una pas per a vianants que uneix el camp de futbol i el pont. L’actuació ha tingut un cost de 400.000 euros.
De gran importància ha estat la posada en marxa l’any passat del projecte de millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic gràcies a un sistema que permet un estalvi del 55% del consum. Camarles ha estat pioner a Catalunya en la posada en marxa d’un projecte que consisteix en la col·locació d'un xip a cada farola amb vuit paràmetres diferents d'intensitat de llum que es controla mitjançant un ordinador i que permet ampliar o reduir aquesta intensitat en funció de les necessitats que hi hagi. En total s'han habilitat 600 punts nous de llum i se n'han adequat 300 més, sense que hagi representat cap cost per al municipi.
Curto, d’altra banda, ha explicat que s’està pendent de la Generalitat per poder construir la coberta de la pista poliesportiva dels Ligallos, que té un cost previst de 170.000 euros. I també del conveni amb ADIDF per poder donar continuïtat al carrer que dóna accés a la via del tren.
Finalment, l’alcalde ha lamentat el poc suport als ajuntaments per part dels governs de Catalunya i Espanya, la retallada de subvencions i el deute que acumula la Generalitat amb el municipi de Camarles. En aquest sentit, Curto ha posat com exemple la llar d’infants que té un cost anual de 40.000 euros per al municipi. “Mantenir aquest servei representa un esforç molt gran per un municipi com el nostre, però tot i la situació econòmica la nostra prioritat és garantir els serveis que atorguen qualitat de vida als camarlencs i camarlenques”.