dimecres, 17 de juliol del 2013

Enric Roig: “Tortosa estima la Festa i nosaltres volem contribuir a fer-la més gran”

La Busca de Tortosa se suma de nou a la celebració de la Festa del Renaixement organitzant del 18 al 21 de juliol un seguit d’actes a la Casa Gil de Federic
1 / 8
El PSC de Tortosa es converteix a partir de demà en La Busca de Tortosa per endinsar-se en el segle XVI en el marc de la XVIII Festa del Renaixement. I ho fa organitzant per segon any consecutiu un seguit d’actes, d’entrada lliure, del 18 al 21 de juliol, a la Casa Gil de Federic (seu del PSC-Gil de Federic, 2). “El nostre objectiu és sumar i sumar perquè la Festa es faci més gran cada dia com a eina de promoció econòmica de la nostra ciutat”, ha assenyalat el secretari d’Organització dels socialistes tortosins i regidor, Enric Roig. “Tortosa s’estima la Festa i nosaltres convençuts com estem que una altra manera de fer política és possible, obrim les portes de la nostra seu per estar al costat de la gent”, ha ressaltat recordant que s’ha pres precisament el nom de la Busca, els que volen canviar les coses, en oposició a la Biga, els poderosos, dos bàndols polítics apareguts al segle XV a Barcelona.
Durant els dies de la Festa es podrà gaudir dels Ambients del XVI al baixos de la Casa Gil de Federic amb la recreació d’un petit espai que seria la vida quotidiana de la família Gil de Federic amb la notaria, el menjador i un plafó de la vida de Sant Francesc Gil de Federic. També inclou un espai per a la música amb instruments d’època cedits en bona part pel mestre Rossend Aymí. A més, els veïns de l'edifici també han tornat a participar penjant domassos renaixentistes als seus balcons. En aquest sentit, Roig ha agraït la col·laboració dels veïns i dels militants i simpatitzants per fer possible aquesta activitat. 
Recuperació dels col·loquis i dels jocs
També a la Casa Gil de Federic es podrà visitar enguany l’exposició Grups socials i espai urbà a la Tortosa del segle XVI, que permetrà veure com s’organitzava socialment la ciutat “basant-nos en la recerca i el primer plànol de la ciutat que es coneix que data de 1642 i equiparant-lo a la Tortosa del segle XXI”. La mostra està relacionada amb el col·loqui amb el mateix nom que anirà a càrrec del mestre i historiador Pere Audí divendres a les 20 hores. “Creiem que és una de les propostes de la Festa que calia recuperar, ja ho vam fer l’any passat amb el col·loqui Una minoria al poder: el govern de Tortosa als segles XVI i XVII.
Precisament arran d'aquest col·loqui, Roig ha explicat que va sorgir la possibilitat d’aprofundir en aquests temes, especialment pel que fa als diferents grups que habitaven la ciutat al segle XVI: els ciutadans honrats, els mercaders, els notaris, els mestres artesans, els mariners i pescadors, els pagesos, els menestrals i els pobres. En acabar el col·loqui hi haurà una degustació de dolços.
La Busca també ha volgut recuperar enguany una de les activitats que eren essencials en la Festa en altres edicions i així “els més menuts i també els més grans” podran gaudir dels jocs que els xiquets i xiquetes ja practicaven al segle XVI. A més, durant  tots els dies, a la Casa Gil de Federic també hi haurà música als balcons amb fanfara i cant coral.
Finalment, Roig ha fet una crida a la ciutadania a unir-se a la nova associació La Busca de Tortosa, de caire cultural i social, que es crea a partir d’aquesta edició i que té com a objectiu sumar a favor de la cultura a Tortosa I poder organitzar més actes i accions durant tot l’any per estar al costat de la ciutadania. Per fer-se’n soci només cal emplenar la butlleta que es pot trobar al bloc http://labuscadetortosa.blogspot.com . Durant els dies de la festa es podran seguir els actes a través del Twitter i Facebook del PSC de Tortosa i de Rosa de Tortosa i al perfil La Busca de Tortosa de l’Instagram.